Тиждень психології 22.04.24 - 26.04.24 р.

 


Доброго ранку!

   Цей тиждень оголошується ТИЖНЕМ ПСИХОЛОГІЇ. 

    Психологія – надзвичайна наука. Це наука про людську душу. Вона допомагає людині пізнати себе, вирішувати проблеми, навчатися керувати своєю поведінкою, долати труднощі й радіти кожній хвилині життя. Психологія формувалась упродовж століть і бурхливо розвивається у сучасних умовах. Таку роль психології в людському житті в ХХІ столітті передбачив Жан Піаже, один із видатних психологів. Він запевняв, що в ХХІ столітті психологія стане однією з провідних наук. І це в дійсності так.

        На сучасному етапі психологія як наука становить систему пов’язаних між собою та з іншими науками галузей. Передусім це соціальна, історична, економічна, етнічна, юридична, політична психологія, психолінгвістика та психологія мистецтва. Психологія має багатогранні зв’язки із природничими і соціальними науками. Основою психології є філософія. Без філософії психологія не могла б створювати власну методологію, робити необхідні теоретичні узагальнення. У той самий час філософія використовує результати психологічних досліджень  при побудові наукової картини світу. Психологія тісно пов’язана з логікою. Логіка, як і психологія, вивчає людське мислення, тільки перша – його процесуальний, а друга – результативний аспекти

      Психологія має велике значення для розв’язання проблем інженерної психології, ергономіки, в підготовці працівників у системах керування та при розробці самих систем керування, для створення комп’ютерів, систем комунікації, засобів відображення інформації та ін.

      Найтісніший зв'язок психологія має з педагогікою. Важливі психологічні проблеми виникають на перетині педагогіки і психології при вивченні закономірностей розвитку особистості, вікових та індивідуальних особливостей дітей, а також при розробці нових методів навчання й виховання. Чого навчати сучасного школяра? Що і як відбирати з величезної маси інформації та наукових знань? Які можливості й резерви психічного розвитку людини на різних вікових етапах? Ці та інші питання розв’язуються педагогічною, віковою та дитячою психологією та іншими спеціальними галузями психології.

     Я пропоную вам, разом зі мною, здійснити невеличку подорож та зануритись у  таємничій світ Психології. Прочитайте цікаву інформацію, знайдіть, для подальшого використання, корисні поради та вправи, пізнайте свій внутрішні  й всесвіт та доповніть свій кругозір новими знаннями. Тож, до вашої уваги: 

                                                    Понеділок 22. 04. 2024

«Людина – частинка пазлу, а психологія складає його в величну та прекрасну картину»

З метою залучення інтересу до психології та її галузей Запрошую учасників освітньо- виховного процесу переглянути інформацію"20  цікавих фактів про психологію ",а також пропоную ознайомчу статтю :Психологія як одна із важливих для людини наук   

Багато статей з дитячої психології Дитяча психологія. Знайдіть відповідь на питання яке вас турбує тут. 

Пройдіть тест та дізнайтеся На скільки ви стійкі до стресів ?

Курс-презентація “Ментальне здоров`я” платформа “На урок” за посиланням: https://naurok.com.ua/prezentaciya-mentalne-zdorov-ya-346547.html

Програма ментального здоров`я “Ти як?” за посиланням : https://howareu.com/

Вівторок  23.04. 2024

«Ти не перестаєш шукати сили і впевненість ззовні, а шукати слід в собі.

      Вони там завжди і були.» 


Всеукраїнський день психолога 23 квітня: історія душевної професії 

Сьогодні у вівторок, 23 квітня, в Україні відзначають своє професійне свято психологи. Як відомо, іноді людині важко утримати тягар проблем на своїх плечах, і вона може втратити надію, віру в себе, а найголовніше — своє здоров'я. Уникнути цього нам допомагають мудрі поради досвідчених фахівців — психологів. 

  Історія свята

У 1879 році німецький психолог Ст. Вундт відкрив у Лейпцигу першу лабораторію експериментальної психології. За минулий час психологія накопичила безліч унікальних фактів і даних, що показують, що знання людини про себе, розуміння свої потреб, змінюють її стан і почуття. Психологію можна назвати наукою, що спостерігає за людиною через пізнання.

За останнє сторіччя психологія пройшла дуже стрімкий шлях розвитку. Вона була офіційно визнана як наука тільки в 1879 році. Але за минулий час психологи всього світу змогли накопичити величезний багаж знань про суть людини, про її стани та почуття, про самопізнання та соціальні ролі.

Поява Всеукраїнського дня психолога теж цілком виправдана, оскільки в Україні психологія є однією з ключових наук. Сьогодні психологи працюють не тільки в медичних закладах, а й у навчальних, на підприємствах, оскільки рішення психологічних проблем людини вважається базовим у процесі її особистісного становлення. 

 Цікаві факти про психологію людини: 

1. Немає для людини кращого звуку, ніж його вимовлене ім’я. Перше, що треба запам’ятовувати при знайомстві – ім’я. Не посаду, не професію, а ім’я. Це основне правило установки хороших відносин. 

2. Мозкова діяльність продовжується навіть тоді, коли ми відпочиваємо. У цей момент відбувається фільтрація того, що дійсно потрібно відкласти в пам’яті, а що прибрати «про запас». Прокинувшись вранці ви ніколи не забудете те, що дійсно важливо для вас, але і не згадаєте того, на чому не зупинили свою увагу вчора. 

3. Людина відчуває себе більш успішною та щасливою тільки тоді, коли її мозок чимось зайнятий. Більше того, сіру речовину не цікавить монотонна робота – мова йде саме про постійну метушню концентрації та перемикання з однієї роботи на іншу. Тільки в такі моменти людина відчуває себе щасливою.

4. Тривалість візуального контакту залежить від відстані між співрозмовниками. Чим більша відстань - тим більш тривалі контакти очей можливі між ними. Тому спілкування буде більш ефективним, якщо партнери сидять по різні боки столу – в цьому разі збільшення відстані між ними буде компенсовуватися збільшенням тривалості контакту очей.  

5. Жінки довше дивляться на тих, хто їм симпатичний, а чоловіки – на тих, хто симпатизує їм. Як показують спостереження, жінки частіше за чоловіків використовують прямий погляд, а тому вони менш схильні сприймати пильний погляд як загрозу.

6. 90% всіх захворювань несуть в собі психологічний характер. А остаточно здоровою людина є лише при відновленні своєї душевної рівноваги.

Декілька найпоширеніших міфів про професію психолога:

  • Психолог лікує психічні розлади

Розлади лікує психіатр. Психолог працює з психічно здоровими людьми, що мають певні труднощі у спілкуванні або у розумінні чи володінні собою.

  • Психолог ніколи не сумує, не гнівається і все знає

Психолог, в першу чергу – людина. Він також гнівається, сумує, буває невпевненим у чомусь або чогось не знає. Але він вміє дати собі час розібратися і знає, як це можна зробити

  • Людина має чітко знати, що казати в кабінеті психолога

Психолог – не вчитель, який перевіряє урок. Інколи проблемою є якраз те, що людина не може себе зрозуміти і йде до психолога з тяжкими почуттями незадоволення, не знаючи, як про це говорити. Психолог допоможе і говорити на сеансі, і розібратися з почуттями.

  •  Психолог може використати розказане проти клієнта

В психології є етичний кодекс, де основними правилами є конфіденційність (психолог не розповість нікому про те, що відбувається на сеансі) та екологічність – дбайливе та обережне ставлення до того, що розповідає клієнт.

Все про професію. Психолог — це спеціаліст, який допомагає віднайти душевний спокій та рівновагу. З його допомогою людям простіше переживати стреси та емоційні травми.https://www.work.ua/career-guide/psychologist/


Шановні дорослі,  ознайомтесь з дуже корисною та актуальною статею Як допомогти ближньому при панічній атаці? 

Середа 24.04. 2024

«Виховуючи свою дитину, ти виховуєш себе, стверджуєш свою людську гідність» 

Іноді виховувати дітей важко. Нажаль, не існує предмету в школі який би навчав виховувати своїх майбутніх дітей - тобто бути батьками. І за всі роки процесу зростання наших дітей у кожного з нас ,батьків, хоч раз виникали сумніви: " а чи правильно я сказала/в) дитині, чи правильно вчинила/в).

 В декого існував момент аналізу  вже минулої ситуації, де зрозуміли, що краще було б щось дозволити- а ви заборонили, пояснити- а ви проігнорували. Навіть виникає відчуття провини: "(зірвалась /вся), накричала/в), не допомогла/міг), висміяла/в) тощо" або не розуміння відношення дитини чи реакції ( типу " я стільки працюю, щоб в тебе все було, а ти не цінуєш цього"  тощо) з різних причин чи обставин. Тому сьогоднішній день присвячено батьківству. Звісно, за один день "ідеальними" батьками навряд чи станеш - іноді людям не вистачає і всього життя, проте думаю, що та інформація, від провідних психологів світу, яку ви освоїте сьогодні, ще на крок наблизить вас до виховання ЩАСЛИВИХ дітей.  

Психологічна допомогалочка для дорослих  7 мультфільмів про справжні цінності

Вчіть дітей дбати про себе та свій дім, щоб вони цінували те, що ви робите для них клікайте та черпайте корисну інформацію, аналізуйте . 

Як заспокоїти дітей під час стресу  ознайомтесь тут

Дізнайтесь та не доводьте 8 перевірених способів, якими можна зіпсувати психіку дитини

Четвер 25. 04. 2024

«Учитель для школи – це те ж саме, що сонце для всесвіту.

 Він джерело тієї сили, яка надає руху всій машині.

 Остання заіржавіє у мертвому заціпенінні, якщо він не зуміє вдихнути в неї життя і рух…»  

  Шановний педагогічний колектив, всім відомо - щоб допомагати іншим та навчати, необхідно мати власний стійкий ресурс особистості. Іншими словами щоб "наповнити" інших треба бути "наповненому самому". Тому пропоную пройти цікаве тестування для визначення власного емоційного стану клікайте тут.

А також тест на визначення стійкості до стресу.  Дані тестування є простими для самостійного проходження та не потребують додаткового залучення допомоги психолога. Орієнтуючись на результати, ви можете працювати над покращенням внутрішнього ресурсу або звернутися до мене за потребою. 

Пропоную ознайомитись: Долаємо паніку. 46 вправ і порад, як стабілізуватися під час війни.

 Просвітницько-профілактичне заняття:  «Подорож країною Психоландією» 1 кл.

                                                                       «Подорож до ментального здоров'я»» 4 кл. 

Пятниця 26. 04. 2024

«Творчість! Лише вона здатна вберегти від мук і зробити життя легше»

Особливості творчості в психології

Психологи вивчають продукти людської діяльності, створені в сферах науки, техніки, мистецтва. Крім самих продуктів, психологів також цікавлять складові процесу творення: роль мислення, уяви, інтуїції, індивідуальні особливості особистості.

В рамках психології розглядають особистості великих творців: вивчають біографію, передумови, роль обдарованості. На думку психологів, креативні здібності є у всіх людей, їх можна розвивати. Але важливо відрізняти обдарованість від геніальності — вищої форми прояву творчої діяльності. Геніальність вважається рідкісним вродженим якістю, тому геніїв мало.

Вивченням особливостей творчості і творчого процесу займається когнітивна психологія.

До числа основних психологічних умов, при яких реалізується творчий процес, відносяться:

  • особливості особистості людини (повинні бути присутніми якості креативності);
  • активність головного мозку не повинна надмірно перевищувати певний поріг;
  • здатність не пропустити хорошу ідею і цікаву думку;
  • володіння можливістю отримання і використання підказок.
  • Теорії творчості: різні підходи, концепції сприйняття

Феномен творчості розглядали психологи різних шкіл. Серед них виділяють:

  • Глибинну психологію. Фрейд розглядав два аспекти: несвідомі компоненти і мотивацію. Творчість — сублімація сексуальної енергії, яку індивід реалізує соціально прийнятним чином. Юнг розглядав його як результат впливу архетипів — проявів колективних образів. Творчість для аналітичної психології — засіб вираження глибинних переживань, єднання з колективним несвідомим.
  • Гештальтпсихологію. Для гештальтпсихології характерно розгляд мистецтва, як продукту мислення розвиненої особистості.
  • Когнітивну теорію. У поданні когнитивистов творчість — суть життєвого процесу. Кожен індивід протягом життя використовує накопичений досвід для створення власної світоглядної моделі.
  • Гуманістичну теорію. Для гуманістів творчість — акт самовираження. Здатність створювати відрізняє осмислену особистість від тварин і є вродженою.
  • Розвиток творчої особистості. Альтушллер розглядав процес створення, як наслідок самовдосконалення. Для розвитку креативних здібностей людині необхідні не тільки вроджені дані, але і відповідні умови.

Сучасна наука комбінує різні підходи, вивчаючи процес розвитку мистецтва всебічно.

На допомогу: Арттерапія: техніки підтримки психологічного здоров’я

Арт-  терапевтична вправа "Рука наче сама малює" 

Цікава стаття : Лікувальна сила казки 

Просвітницько-профілактичне заняття: «Як навчитись себе поважати» 5 кл.

                                                             «Стрес та тривога. Як вберегти ментальне здоров'я» 8 кл.

«Єдина людина, з якою ви повинні порівнювати себе – це ви в минулому.

 І єдина людина, краще якої ви повинні бути – це ви зараз». (З. Фройд) 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Всесвітній день психічного здоров'я. Як зберігати психічний баланс.

Початок Міжнародної кампанії «16 днів проти насильства».25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок.

Що таке лідерство, хто такий лідер і поради як ним стати?